Comptador de visites

contador de visitas

Benvinguda

Hola! Benvinguts i benvingudes al bloc del Departament de música de l' IES Clot del Moro de Sagunt. Ací trobareu partitures, apunts, comentaris, vídeos i un munt de coses més. Esperem que us resulte interessant i útil. Fins aviat!

_____________________________________________________________________________________


dissabte, de desembre 25

A Nadal, nadales

Avui 25 de desembre, dia de Nadal, aprofitem aquest post per desitjar-vos, des del Departament de Música, bon Nadal, i pròsper any nou.

Ens acomiadem, com no, amb una nadala de l'Orquestra simfònica del Conservatori del Liceu amb el Cor Jove de l'Orfeó Català.


Fins al 2011!

diumenge, de desembre 19

L'esperit Michael Jackson

Ja són quasi 2 anys sense el cantant amb més èxit en tota la història segons el llibre Guinness dels rècords. "Hold my hand" ("Sostingues-me la mà", traduït) és l'última mostra de que El Rei del Pop continua viu musicalment.

Aquesta vegada realitza un duet amb el compositor de rap i productor musical Akon. El videoclip -rodat a Califòrnia- està format amb collages de vídeos de Michael i Akon, i també amb admiradors reals, que representen clarament el llegat de l'artista.

El tema forma part del darrer disc del cantant titulat "Michael". Gaudiu.

divendres, de desembre 10

Curiositats

Aquest post vaig a enfocar-ho a les curiositats del món de la música, no vos les podeu perdre, són totes interessants.

                                                      En general                                                       

  • Investigacions recents demostren que els/les alumnes que estudien música obtenen millors resultats en assignatures com el llenguatge i les matemàtiques que la resta de l'alumnat.
  • Sembla que les vaques donen més llet, i diverses plantes tenen millor desenvolupament quan se'ls posa música de Mozart.
  • L'anomenada Amusia és una disfunció cerebral consistent en l'absència total d'oïda musical. Les persones afectades són incapaces de diferenciar una cançó d'una altra o de reconèixer una determinada melodia.
                                             En la Música Clàssica                                              


  • OBSESSIÓ FATAL. Obstinat a emular a Paganini, Schumann va truncar la seua carrera com a pianista en lligar el dit mitjà de la seua mà dreta per assegurar la independència dels dits quan tocava. L'única cosa que va aconseguir va ser una paràlisi en la mà que va mutilar els seus somnis per a sempre.
  • DUEL DE TITANS. El fenomen del virtuosisme també va arribar al piano. Figures com Thalberg, Liszt o Chopin brillaven amb llum pròpia en el París del segle XIX: la fama d'algun d'ells va ser tal que en 1837 va haver-hi un famós duel entre els dos grans genis del piano: Liszt i Thalberg van enfrontar els seus talents en un famós saló parisenc. Mai va quedar clar qui va ser el vencedor i el vençut d'aquest singular i entranyable desafiament.
  • EL GRAN THALBERG. Aquest gran geni tenia tal fama com a pianista virtuós que el propi Berlioz en ocasions assegurava d'ell que semblava tocar, no amb dues, sinó amb tres mans.
  • Les famoses quatre primeres notes de la Cinquena Simfonia de Beethoven van ser utilitzades en les transmissions radiofòniques de la Segona Guerra Mundial per a enfortir els ànims, atès que en el codi Morse tres punts i una ratlla (açò és, tres notes curtes i una llarga) equivalen a la «V», és a dir, «Victoria».
  • La famosíssima bagatel·la de Beethoven, per a piano coneguda com «Per a Elisa» deu el seu popular nom, segons sembla, a la confusió d'algun copista a l'hora de transcriure el manuscrit original de la partitura. A causa de la mala llegibilitat de la dedicatòria, on sembla estar escrit «Elisa» ha de llegir-se, en realitat, «Teresa». Així, la bagatel·la haguera de ser coneguda com «Per a Teresa».
  • Als catorze anys Mozart era ja un famós geni precoç que viatjava amb el seu pare per a donar diferents concerts per ciutats i corts europees. Va ser quan, amb aquella edat, passant per Roma, van acudir tots dos a la Basílica de Sant Pere del Vaticà per a escoltar un concert que s'oferia en la Capella Sixtina i en el qual s'interpretava un famós Miserere, obra de Allegri, la partitura de la qual era gelosament guardada i sobre la qual pesava la prohibició de copiar-la o reproduir-la fóra del Vaticà. Després del concert, i ja en el seu allotjament, el jove Mozart va ser capaç de transcriure-la de memòria nota per nota sense equivocar-se, amb el que la partitura va deixar de ser secreta i Allegri va aconseguir certa posteritat que d'una altra forma se li haguera negat.
  • El genial compositor, Manuel de Falla (del qual ja hem parlat alguna vegada en aquest bloc), tenia una personalitat una mica especial. Entre les seues múltiples manies es troba una forta aversió a la brutícia, fins al punt d'haver de desinfectar personalment amb alcohol cadascuna de les tecles del piano en el qual tocava quan donava un concert, pel simple fet que havia passat per moltes mans. Tenia fòbia als microbis. Fins i tot va arribar a desenvolupar una tendonitis de tant llavar-se les mans.
  • Franz Schubert componia amb una guitarra ja que era tan pobre que no podia disposar d'un piano.
  • El compositor del segle XVII Jean Baptiste Lully, va morir en gangrenar-se-li una ferida que es va fer en el peu amb un bastó que utilitzava per a portar el compàs durant la interpretació d'una de les seues composicions.
  • Beethoven tenia una oïda tan fina que, la continuada exposició a la seua pròpia música, li va portar a viure part de la seua vida amb una sordera parcial i la Novena Simfonia la va compondre plenament sord.
  • El compositor John Cage explica que, una vegada va entrar en una cambra anecoica per a fer experiments en un ambient en el qual no es produïra cap so. Cage va escoltar amb tota atenció i va arribar a la conclusió que, malgrat tot, sentia dos sons, un greu i un altre agut. Els científics li van informar que el so greu era la seua pròpia sang circulant i l'agut el seu sistema nerviós funcionant. Cage va arribar a la conclusió que el silenci no existeix.
  • Lucciano Pavarotti va ser un dels grans tenors del segle XX però pocs coneixien fins fa poc (1997) que, no sabia solfeig! Era incapaç de llegir una partitura. “Ja sóc massa vell per a aprendre…”. I com ho feia?, vos preguntareu. Doncs té establit un sistema de símbols i línies de colors ascendents i descendents que indiquen l'evolució de la melodia, que li serveix com a recordatori a l'hora d'interpretar.
  • El piano és un instrument que habitualment es toca amb les dues mans. No obstant açò, el compositor francés Maurice Ravel va escriure un concert exclusivament per a la mà esquerra dedicat a un pianista amic seu que acabava de perdre la mà dreta en la guerra.
  • En un sopar celebrat a Berlín en honor a Brahms, l'amfitrió va proposar un brindis: “pel més gran dels compositors”. Brahms es va alçar immediatament i, alçant la seua copa, va dir: “Per Mozart”.

                                                En el Pop i el Rock                                                

  • El dia 28 de gener de 1956 Elvis Presley apareix per vegada primera en la televisió americana, les càmeres només enfocaven el bust i la cara del cantant per a evitar mostrar el seu moviment de malucs, naix Elvis The Pelvis.
  • Els Rolling Stones van denunciar a 14 hotels d'Emmanillen per impedir-los reservar a causa de la seua “mala reputació”.
  • Jonh Lennon és assassinat el dia 8 de desembre de 1980, en la porta de la seua casa per un individu que hores abans li havia demanat un autògraf.
  • El grup els Buggles, de Canadà, van ser els primers a filmar el primer videoclip de la història de la música rock.
  • Brian Jones, dels Rolling Stones va ser trobat mort el 3 de juliol de 1969 en la seua piscina després d'haver barrejat alcohol amb drogues. 

Aquestes son algunes de les moltíssimes curiositats musicals que n'hi hauran. Vos sabeu alguna més?

divendres, de desembre 3

Holofonia

Segur que molts de vosaltres us heu fixat que el que sentim per un auricular/bafle no és exactament el mateix que el que sentim per l'altre auricular/bafle. El tècnic de so decideix quins instruments sonaran més pel canal dret i quins sonaran més pel canal esquerre. Per exemple, en una gravació d'una orquestra sentirem els baixos i els cellos més pel canal dret perquè eixa és la seua disposició en l'orquestra (els cellos i contrabaixos sempre estan a la dreta). En la música pop ocorre el mateix: hi ha instruments que sonen més per l'esquerra i d'altres que sonen més per la dreta. I, normalment, el o la cantant sonen "centrats". Ho podeu comprovar en qualsevol música que tingueu a mà.

D'això en diem panoramitzar un so: és a dir, el col·loquem més a un costat o a l'altre. D'aquesta manera aconseguim un efecte més real ja que quan acudim a un concert els sons no vénen tots del mateix lloc. En cine també s'utilitza moltíssim. Per exemple, si en una escena veiem una moto passant a tota velocitat d'esquerra a dreta, el so de la moto vindrà panoramitzat de la mateixa manera i començarà a sonar pel bafle de l'esquerra per acabar sonant pel bafle de la dreta.

Space Oddity és una cançó de David Bowie del 1969 i mostra clarament el procés de panoramització. Fixa’t com al segon 00.30 apareix la primera veu (la sentiràs centrada, és a dir tant per la dreta com per l’esquerra). Al segon 00.37 apareix la segona veu (aquesta només la sentiràs pel canal esquerre). Al 00.50 comença una polifonia molt interessant: el compte enrere només se sent pel canal esquerre mentre que la veu principal sona la primera frase centrada i la resta de frases només per la dreta! La resta de la cançó continua jugant amb la col·locació de les veus.

-Recorda d'escoltar l'exemple amb auriculars-

Bowie - Space Oddity

Avui, però, volia fer-vos conéixer un pas més enllà de la panoramització: l'holofonia (més info). És a dir: el 3D aplicat al so. Comprovareu que els sons no només es col·loquen d'esquerra a dreta sinó que els sentim lluny o prop i, fins i tot, dalt o baix!

Per captar bé l'holofonia és fonamental que escolteu els següents exemples amb auriculars i en una habitació en silenci. Més impressionant resulta si tanqueu els ulls. Allà van.

1- Un tall de cabells:

2- Una botella d'aigua en un bar.

3- Una capsa de mistos

4- Xica a cau d'orella


Si en voleu més exemples, només cal escriure la paraula holophonic al buscador o al youtube.

Publicació més recent Publicació més antiga Inici

La música...



La recomanació d'Àlex

Ací teniu Flow Yourself, el grup d'un ex-alumne del Clot del Moro: Eusebi Almenar. Solución és una cançó molt xula i està interpretada amb moltíssima força. Quina plaer tenir antics alumnes tan creatius!

Les vostres recomanacions

Laura Marigil m'envia aquesta magnífica cançó feta amb només 4 acords (Rem, Sib, Fa i La), alguns instruments originals (trompeta, melòdica...) però, sobretot, amb moltíssima gràcia.

Material de descàrrega


Recursos musicals

Spotify gratuït
Ací teniu l'opció gratuïta d'aquest magnífic programa: hi trobareu pràcticament qualsevol música.

Audacity
Un programa gratuït per gravar so al teu ordinador. Ací tens un breu tutorial per començar a usar-lo.

Efectes sala
-una altra (del ministeri d'educació)
-deu més (per si no en tens prou)

Anar a Un Clot de Ball